Totul e un remix – de unde s-a inspirat Apple în crearea iOS 8

de: Vlad Andriescu
03 06. 2014

Apple a lansat aseară iOS 8 și OS X Yosemite, cele două noi sisteme de operare ale companiei. Disponbile din toamnă, ele s-au inspirat din produsele concurenței.

Apple a făcut din nou ceea ce știe să facă mai bine și ceea ce au făcut și alții – au copiat. Au luat produsele adversarilor, aplicațiile disponibile deja în AppStore și le-au integrat în sistemul de operare.

iCloud Drive

Stocarea în Cloud se face acum pe Google Drive, OneDrive, Box, Dropbox, Mega și alte servicii de stocare. iCloud era doar un serviciu de backup până acum, neavând o față. Începând din toamnă, utilizatorii Apple vor avea iCloud Drive, serviciu accesabil pe iPhone, iPad, Macbook și Windows.

iCloud Drive va funcționa ca un folder în cadrul calculatorului, unde vom putea transfera prin drag and drop fișiere. Capacitatea de stocare standard e de 5 GB, iar pentru un dolar pe lună, creștem capacitatea de stocare la 20 de GB.

Avantajul serviciul este prezența sa din standard, fără a fi nevoie să îl instalăm. Dezavantajul ține de spațiul de stocare limitat. Dropbox mărește spațiul de stocare în mod constant, Google oferă 25 de GB, iar alte servicii, cum ar fi Mega, oferă deja 50 de GB.

Apple lovește și în Google Docs, fișierele pornite pe un iPhone, putând fi continuate pe Mac și invers. Totul se face pentru fișiere stocate în iCloud Drive.

Photo Sharing

Dropbox a lansat de curând Carousel, o aplicație prin care organizăm fotografiile în Cloud în funcție de ordinea lor cronologică. Era o formă mai inteligentă a dosarelor de fotografii. Apple s-a inspirat și noua aplicație Photos e mai inteligentă. Orice fotografie făcută cu telefonul va fi transferată în iCloud Photos și e disponibilă pe orice dispozitiv.

Aplicația de fotografie de pe iPhone și iPad a primit și un modul de editare de fotografii mai interesant, cu diferite filtre și opțiuni mai inteligente.

iMessage

Apple vrea să facă un serviciu de mesagerie pentru utilizatorii săi care să concureze orice altă aplicație. Evident, Apple nu intră cu adevărat în lupta mesageriei, pentru că iMessage e limitat doar la utilizatorii ecosistemului iOS 8 și OS X. Dar acum, iMessage s-a inspirat din plin de la WhatsApp și Snapchat.

De la WhatsApp și nu numai, iMessage a preluat capacitatea de a trimite nu numai text și poze, ci și mesaje audio și video. Cu ajutorul unui buton din partea dreaptă, putem să trimitem o înregistrare. Ca să auzim mesajele, putem să ridicăm iPhone-ul la ureche.

De la Snapchat, Apple a împrumutat capacitatea de a limita distribuirea mesajelor pe timp limitat. Putem să trimitem mesajele doar pentru o oră și pentru o zi.

Jan Koum, șeful WhatsApp a scris pe Twitter în timpul conferinței WWDC 2014 că “e flatant să vedem că Apple împrumută atât de multe caracteristici WhatsApp în iMessage pentru iOS 8”.

Health

Aplicația este un panou de control pentru toate programele de fitness și de monitorizare a sănătății. Astfel, dacă aveam aplicații de acest fel înainte, acum toate informațiile pot fi integrate în Health.

Aplicațiile ca Runtastic sau Endomondo, pot trimite informațiile direct către Health. De asemenea, cântarele wireless, dispozitivele de măsurat glicemia, tensiometrele bluetooth și altele vor fi conectate.

Shazam

Siri e integrat acum cu Shazam și poate recunoaște melodiile pe care le auzim în jurul nostru. În loc să mai instalăm și să deschidem apoi Shazam, Siri e mereu acolo. Pentru acest lucru trebuie să aveți Siri activat și să îi spuneți “Ok, Siri” .

Tastaturi

Apple nu a copiat aici direct, dar s-a inspirat din Android. Pe sistemul de operare Google avem la dispoziție numeroase aplicații care înlocuiesc tastatura originală. Apple a deschis iOS 8 și se vor putea instala noi tastaturi.

Tastatura standard pe iOS 8 e mai inteligentă, oferă sugestii prin învățarea cuvintelor scrise de noi. Dar putem instala și Swipe sau orice altă aplicație. Sfatul nostru este să vă instalați aplicații terțe, totuși.